top of page
  • Forfatterens bildeTeam Eiendomskoden

Kjøpte 2 hus på ett år uten egenkapital!

Bare ett år etter at Jostein Fahre startet på kurset hos Eiendomskoden har han kjøpt 2 hus. Kunnskapen han opparbeidet seg i kurset har gjort eiendomsdrømmen mulig mye raskere enn han trodde var mulig. Spesielt siden han er en ung student som var uten egenkapital når han startet sin eiendomsreise.


- Dette er nesten helt uvirkelig når jeg opprinnelig hadde tenkt å ta tak i eiendomsdrømmene mine senere i livet, sier han.

- Jeg har lært utrolig mye og fått masse ny kunnskap. Dette sammen med hjelpen fra nettverket i gruppen har gjort at jeg har kommet videre og fremover i et mye raskere tempo enn jeg noensinne trodde var mulig. Jeg tenker ofte på at vi setter våre egne begrensinger i hodet. Det enkelte får til på noen få år, bruker andre et helt liv på som følge av mental innstilling.


Etter å ha investert tid og penger på å lære fra Eiendomskoden om investering i eiendom og utleievirksomhet har Jostein endret tankegang. Nå fokuserer han på å jobbe smartere og ikke hardere og lar pengene jobbe for han. Han har fått leid ut alle sine enheter og kan nå jobbe mindre!


Jostein har fått pengene til å jobbe for ham!


I dag har han en positiv cash-flow på begge utleiehusene. Pengene jobber for han og ikke motsatt.


- Jeg har trappet ned på snekkeroppdrag i mitt eget firma og har i dag friheten til å velge når jeg vil jobbe og har større mulighet til å gjøre andre morsomme ting som gir meg glede i livet, sier Jostein.


Dette var mulig fordi han høsten 2018 tok sjansen på å satse på drømmen sin og ble kursdeltaker på Utleiesystemet via Eiendomskoden for å lære mer om utleie og eiendomsinvestering.


Bare et halvt år tidligere gikk Jostein på videregående skole og hadde en plan om å søke bachelor som klassisk sanger på musikkhøyskolen i mars 2019. I påvente av ny skolegang tok han seg en jobb som tømrer høsten 2018. Han valgte å bo hjemme og hadde som mål å spare alle lønninger sine til studietiden som skulle komme. Drømmen hans om å drive med eiendom var en fjern drøm som han ikke trodde var mulig å realisere sammen med studier. Spesielt med tanke på økonomi, da han manglet kapital for å komme inn på eiendomsmarkedet som student.


Satset på kunnskap for å nå målene sine innen eiendom


Høsten 2018 ble han kjent med Eiendomskoden og booket en samtale med en rådgiver der. Da ble han kjent med utleiekurset og ble veldig interessert i de mulighetene ny kunnskap kunne gi ham.


- Merkelig nok så stoppet jeg litt opp når det kom til den “store” investeringen for kurset, sier han.

- Men etter en times rådgivningssamtale så tenkte jeg; det kommer ikke til å skje noe i livet mitt fremover om jeg velger å ignorere kunnskap for det jeg skal satse på i fremtiden uansett.


Jostein bestemte seg for å kjøpe kurset og starte med opplæringen!


Etter å ha startet med kurset ble han raskt motivert for å pitche banker. Han skjønte fort at det faktisk var muligheter til tross for at han hadde lite egenkapital.

Han lærte hvordan han skulle regne ut cash-flow på eiendommer og skjønte at større hus med flere etasjer kunne være en smart strategi, da dette kunne gi han flere utleieforhold og en høyre cash-flow.


- Tanken om passiv inntekt har alltid vært noe som har vært viktig for meg, sier han.

- Å tenke muligheter og være kreativ er en nøkkel for å lykkes med å oppnå dette.


Fikk lån fra banken selv om han ikke hadde nok egenkapital


Etter flere samtaler med ulike banker innså Jostein at banken faktisk var positiv til å gi han lån hvis han fant en god case for leieinntekter, til tross for at han ikke hadde nok egenkapital.


Han var på flere visninger og laget investeringscaser med inntekter og utgifter for å pitche banken. Han kikket på mange hus, men mye var dårlig og gikk langt over prisantydning. Cash-flow regnestykket ble dårlig og han kastet inn håndkleet på flere budrunder.


Rett før jul 2018, fikk han et tilbud om et stort oppdrag som snekker. Men fordi han var i fast jobb hadde han ikke tid til å ta denne bra betalte jobben.


- Siden jeg alltid har vært en tilhenger av å jobbe for mine egne drømmer, valgte jeg å slutte i firmaet jeg var ansatt i, og startet mitt eget firma januar 2019, sier Jostein.

- Jeg sa derfor opp jobben og fikk tid til å gå på flere visninger.


Samtidig som han gikk på flere visninger, sammenlignet og regnet på ulike eiendommer og potensielle prosjekter, var tiden inne for å delta på audition til bachelor på musikkhøyskolen. Av 50 søkere var det 7 som kom inn og han var en av dem!


I februar hadde han spart opp kr 170 000, som han opprinnelig hadde tenkt å bruke i studietiden. Men nå, med ny kunnskap og innsikt i at eiendom var noe han kunne satse på, bestemte han seg for å investere i eiendom, der han kunne få pengene til å jobbe for han.


- Jeg fant et stort hus i Skien sentrum med 2 etasjer som var et oppussingsobjekt, sier Jostein.

- Jeg satte opp en investeringscase på huset, og pitchet banken. Banken var positiv og jeg fikk lån før jeg la inn bud og vant budrunden på kun kr 60.000 over prisanantydning.


Fullfinansiering fra banken for ny eiendom


Han fikk fullfinansiering fra banken. Han trengte altså ikke å bruke noen av de oppsparte midlene som egenkapital (avvikslån), men han ble enig med banken om å bruke kapitalen han hadde spart til oppussing. I tillegg stilte foreldrene hans som kausjonister på kr 150 000, som også skulle gå til oppussing. Det betydde at han hadde totalt kr 320 000 å bruke på renovering.


I perioden mars til august 2019 jobbet han nesten dag og natt mens han vekslet med å jobbe for kunder via eget firma og jobbe på sitt eget prosjekt. I august var han klar med en etasje og fikk sin første leietaker.


- Når jeg var ferdig fikk jeg ny takst på huset og refinansierte, slik at jeg kunne pusse opp en etasje til og leie ut, sier han.

- Senere pusset jeg opp neste etasje og fikk ny verdivurdering slik at jeg hadde egenkapital med verdi i bolig. Jeg begynte å tenke på sekundærbolig - akkurat som jeg lærte i kurset! Banken jeg hadde da, var ikke på mitt lag med tanke på investering av et nytt hus, selv om jeg hadde funnet et hus med potensielt 4 leienntekter. Derfor pitchet jeg en annen bank som var veldig positive og fikk finansieringsbevis til å by på det nye huset. Jeg vant budrunden til prisantydning, og tok over dette huset i april 2020.


Jostein har kommet langt siden han startet på kurset til Eiendomskoden og økonomien har endret seg i stor grad. Han har fått leid ut alle sine enheter og kan i dag jobbe mindre. Han har endret tankegang der han nå fokuserer på å jobbe smartere, og ikke hardere.


I dag har han en positiv cash-flow på begge utleiehusene, pengene jobber for han og ikke motsatt. Han har hatt mulighet til å trappe ned på snekkeroppdrag i hans eget firma og har i dag friheten at velge når han vil jobbe og har større mulighet til å gjøre andre morsomme ting som gir han glede i livet.


- Jeg legger ikke skjul på at det har lettet hverdagen økonomisk som student når jeg kan leve av eiendom, sier Jostein.


Per dags dato har Jostein kr 32 000 i leieinntekter og går ca kr 5 000 i overskudd etter skatt og utgifter. Han har altså en cash-flow på kr 5 000 i måneden.


I tillegg jobber han med å ferdigstille de to resterende hyblene i sekundærboligen, og når disse er leid ut, så sitter han på en positiv cash-flow på kr 10 000/mnd.


- Da har jeg dekt alle mine utgifter som student og er økonomisk fri, sier Jostein.


Nå har han planer om at starte et holdingselskap og fortsette å investere i eiendom via AS for å bygge videre på det han har startet. Hans personlige utgifter vil naturligvis bli høyere etter studenttiden og han trenger høyre cash-flow enn det han har i dag for å kunne fortsette å leve med den friheten han har skapt seg. Nettopp denne friheten er en stor motivasjon for å fortsette med eiendomsinvesteringer.


Det viktigste Jostein lærte fra kurset var å endre mindset!


Når vi spør han om hva han tar med seg videre når det kommer til den kunnskapen han fått gjennom kurset, sier han:


- Det aller viktigste jeg tar med meg videre er å si JA til muligheter jeg ikke kan så mye om, og å være åpen for å lære underveis. Slik åpnes det hele tiden opp nye muligheter på veien. Så har jeg lært at det handler om hvordan jeg takler utfordringer som kommer når jeg lærer noe nytt, og at jeg må være villig til å gå litt ut av komfortsonen. Dette har jeg fokusert mye på og lært mye av mens jeg jobbet med læringen i kurset og mine første prosjekt.


Comentários


bottom of page