top of page
  • Forfatterens bildeTeam Eiendomskoden

Med kunnskap fra Eiendomskoden klarte Petter Anton å få fritak fra regelen om makslån på 5 x inntekt

Med god planlegging og en vel gjennomført investeringscase, fikk Petter Anton fritak fra regelen om lån på 5 x inntekt og banken godkjente et nytt lån. Dette klarte ham ved å ta i bruk den kunnskapen han hadde lært av Eiendomskoden og kurset Utleieeksperten.


Han eier sin egen eiendom og har i tillegg finansiering for å kunne kjøpe bolig nummer to.


- Jeg syns eiendom er interessant, men jeg hadde nesten lagt tanken på hylla da jeg ikke hadde nok egenkapital og i tillegg allerede var begrenset med 5 x inntekt-regelen.


Petter Anton har alltid vært fascinert av å kunne leie ut en bolig og få andre til å betale ned på lånet. I 2019, da han var 21 år gammel, kjøpte han sin første leilighet uten noen som helst kompetanse og erfaring.Han kjøpte en leilighet for 3,5 mill. og fikk leieinntekter på 14 000,-/ mnd, og målet var da kun at den skulle gå i 0. Ord som avkastning, flipping, framleie, investeringsanalyse og investeringsplan var den gangen helt ukjent for han. Han var fornøyd med det han hadde oppnådd, og la tankene om videre eiendomsinvestering på hylla.


Cirka 6 måneder senere så han en video på Facebook fra Eiendomskoden, som forklarte hvordan han kunne bygge en eiendomsportefølje. Han syns dette hørtes interessant ut, men da han ikke hadde nok egenkapital og allerede var maksbelånt i banken, la han igjen tankene om eiendom på hylla.


- Kort tid etterpå booket jeg likevel et telefonmøte med en i teamet hos Eiendomskoden, sier han.


- Jeg fortalte det lille som var å fortelle om min eiendomsportefølj, og ble spurt om hvorfor jeg hadde lagt eiendomsdrømmen på hylla. Jeg forklarte at jeg egentlig ønsket å bygge en eiendomsportefølje, men at jeg hadde gitt opp siden jeg ikke hadde nok kapital eller kunne få mer lån hos banken. Selv om jeg synes prisen var litt stiv, bestemte jeg meg for å satse og begynte på kurset hos Eiendomskoden, og har ikke angret i etterkant.


Jeg tok kurset og skjønte relativt raskt at investeringen jeg tidligere hadde gjort, ikke var så gjennomtenkt som den kunne ha vært.

I kurset lærte Petter Anton om hvordan bankene kan gi fravik fra boliglånsforskriften, og han begynte å undersøke hvordan dette ville passe for ham.


- Da fikk jeg blod på tann å tenkte “dette kan jo faktisk være en mulighet for meg”, sier han.


Nå skjønte Petter Anton at det var en mulighet til å få unntak fra regelen om 5 x inntekt. Men kapital var fortsatt en utfordring for han. Han gjorde en rask kalkyle, og kom frem til at han manglet ca 400.000,- for å kunne komme med 15% i egenkapital på de objektene han så på.


Med kunnskap fra kurset Utleieeksperten ringte han flere ulike meglere i området hvor han hadde leiligheten, for å få en ny verdivurdering. Den hadde økt 200.000,- på ett år, det vil si at han nå manglet 200. 000,- for å kunne gjennomføre et nytt prosjekt.


Verdiøkningen på boligen gjorde at han kunne refinansiere ut 200.000,- å bruke dette som egenkapital inn i neste prosjekt!

- Noe av det viktigste jeg lærte i kurset er at jeg ikke må gjøre alt selv, sier han.

- Og, at det allerede tidlig i prosessen er viktig å bygge opp et nettverk med gode samarbeidspartnere, og det gjorde jeg.


Han ringte mormor for å forklare saken, og spurte henne om det var mulighet for å låne resterende kapital. Sammen med familien ble de enige om at moren kunne få forskudd på arv, og at Petter Anton kunne låne beløpet av sin mor. Det førte til at de allerede nå kunne utnytte arven og få kapitalen til å vokse i en ny eiendomsinvestering.

- Jeg skrev ut skattekortet, de 3 siste lønnslippene, ny verditakst og tok med investeringsplanen jeg hadde laget i kurset, og møtte rådgiveren i banken, sier Petter Anton.


- Rådgiveren syntes planen min så bra ut, og jeg klarte å overbevise henne om å få lov til å søke om fritak fra boliglånsforskriften. Da denne ordningen i første omgang er tenkt for de som opplever skilsmisse, har mistet jobben eller andre ting som har snudd livet på hodet, så visste jeg at søknaden min ikke lå på toppen i bunken. Men et par uker senere ringte rådgiveren min, og fortalte at søknaden min var godkjent.


Med en vel gjennomført investeringscase og god planlegging klarte Petter Anton å overbevise banken og fikk godkjent et lån til.


- Jeg la fram en investeringsplan slik som jeg hadde lært i kurset, som banken min syntes var bra nok for å kunne søke om fritak fra boliglånsforskriften, sier han.


- Jeg opplevde at det var investeringscasen som i stor grad overbeviste banken om at jeg kunne søke om fritak. Jeg tok også med verktøyet “kalkyle for utleie og refinansiering" som jeg fikk som vedlegg i kurset.


Nøkkelen her var helt klart at jeg var forberedt og profesjonell i møte med banken, og at jeg brukte de verktøyene jeg fått i kurset.


Målet for 2021 er klart! Han skal kjøpe seg en enebolig som han skal gjøre om til et kollektiv, slik at han får en bedre cashflow.


- Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag hvis det ikke hadde vært for Eiendomskoden og kurset Utleieeksperten, avslutter Petter Anton.

270 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page